Vraag:
Meneer Mergler komt bij de CVP Wzd. Zijn vrouw woont in het verpleeghuis, ze is aan het dementeren. Als hij bij haar op bezoek is, geeft zijn vrouw regelmatig aan dat ze naar het toilet wil. Hij geeft dat dan door aan de verzorgenden maar die helpen haar nooit naar het toilet. ‘Dat is niet nodig, ze is beschermd en we ruiken haar niet.’ Is hun reactie. Meneer Mergler vindt dat heel vervelend, dat zijn vrouw, terwijl dat niet nodig is, in haar broek moet plassen. Hij wil graag dat ze ondersteund wordt bij dat wat ze (nu nog) wel kan. Hij vindt het een heel naar idee dat ze in haar broek plast en wil dat ze gewoon naar het toilet geholpen wordt. Kan de CVP Wzd hem helpen dat te bereiken?
Antwoord:
In eerste instantie lijkt dit niet over onvrijwillige zorg te gaan maar over goede zorg. Is het goede zorg te noemen als de cliënten in hun broek moeten plassen? Natuurlijk heeft dat alles te maken met de hoge werkdruk maar dat is geen reden om deze werkwijze zomaar te accepteren. Dus een gesprek hierover is zeker aan de orde. En de CVP Wzd kan hierin zeker ondersteunen want dit is ook een vorm van onvrijwillige zorg te noemen. Het is namelijk te scharen onder ‘een beperking in de vrijheid het eigen leven in te richten, die tot gevolg heeft dat betrokkene iets moet doen of nalaten’ (Wzd art.2:1h). Deze vorm van onvrijwillige zorg is welhaast de samenvatting van alle vormen van onvrijwillige zorg en wordt vaak omschreven als ‘alles wat je wel wil maar niet mag en alles wat je niet wil maar wel moet’.
Het feit dat mevrouw naar het toilet wil maar niet mag (want zonder ondersteuning wordt haar de mogelijkheid van het toiletbezoek ontzegd) is dus een vorm van onvrijwillige zorg te noemen.
En de CVP Wzd kan meneer Mergler zeker ondersteunen. Maar niet nadat zij in gesprek is gegaan met mevrouw Mergler. Dit om zeker te weten dat de CVP Wzd met haar ondersteuning bijdraagt aan de rechtsbescherming van de cliënt zelf. In deze situatie zou het kunnen zijn dat meneer Mergler er moeite mee heeft te accepteren dat zijn vrouw incontinent aan het worden is. En/of dat mevrouw Mergler misschien de toiletbezoeken als heel onprettig en belastend ervaart. Als mevrouw Mergler aangeeft dat ze gewoon regelmatig naar het toilet wil, kan de CVP Wzd meneer Mergler ondersteunen in een gesprek met de verzorgende over deze onvrijwillige zorg.