Vraag:
Een cliënt met een lichte verstandelijke beperking van 15 jaar neemt contact op met de CVP Wzd. Hij woont in een zorginstelling. Sinds kort moet hij iedere avond voor 22.00 uur zijn telefoon inleveren. Dat is omdat hij anders te laat gaat slapen. Hij is het daar niet mee eens, vindt het een kinderachtige maatregel.
De begeleider zegt dat zijn ouders dat zo beslist hebben en dat zij daarover gaan.
Antwoord:
In deze situatie spelen een aantal vragen:
Wie beslist over de zorg, de cliënt zelf of zijn ouders?
Is dit een vorm van onvrijwillige zorg als de ouders wel instemmen?
De CVP Wzd ondersteunt cliënten en vertegenwoordigers bij onvrijwillige zorg. Het inleveren van je telefoon is heel duidelijk een vorm van onvrijwillige zorg. (Wzd artikel 2 lid 1:h). Dat is als de cliënt zelf en/of zijn vertegenwoordiger niet instemmen met de zorg.
Voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar geldt dat zij samen met hun ouders beslissen over de voorgestelde zorg. Dus zowel de ouders als de cliënt zelf moeten ja zeggen tegen het voorstel dat de cliënt iedere avond zijn telefoon inlevert. Als beiden instemmen is het geen onvrijwillige zorg.
In deze situatie is duidelijk dat ouders hebben ingestemd, maar ook dat de cliënt zich verzet tegen deze maatregel. Dan maakt het niet uit of de cliënt de beslissing voldoende overziet, met andere woorden of de cliënt wilsbekwaam ter zake is, zijn verzet tegen de maatregel maakt dit tot onvrijwillige zorg.
Dus moet de procedure uit de Wzd gevolgd worden. Dat betekent dat er overleg moet zijn de volgende mensen:
de zorgverantwoordelijke, de cliënt, de ouders en als de cliënt of zijn ouders dat willen, de CVP Wzd. Een deskundige van een andere discipline.
De voorgestelde zorg moet getoetst worden aan ernstig nadeel en gezocht moet worden naar een doelmatige, proportionele en subsidiaire oplossing.
De vanuit het perspectief van de cliënt minst ingrijpende maatregel.
Dat gesprek moet dus gaan plaatsvinden voor de maatregel in het zorgplan kan worden opgenomen. De CVP Wzd kan de cliënt in dit gesprek ondersteunen.